Zvonici cedry ruska

Sběr a uchování cedrových šišek

Šišky sibiřského cedru a oříšky v nich ukryté hromadí svoji sílu od doby kvetení, do doby, kdy je cedr sám odevzdá, což je za 15-16 měsíců. Cedr kvete v máji a červnu, dává ořech v září či říjnu dalšího roku. Znamená to, že cedr dává úrodu jednou za 2 až 3 roky.

Sbírají se pouze šišky spadlé větrem, takové jsou zralé a cedr je odevzdává sám. Tehdy je možné začít sběr. Sběr i ostatní mají dělat lidé s dobrými úmysly. Je dobré, když šišku zvedne dětská ruka.
Pokud se cedrové šišky trhají či sráží, sbírají se i nezralé šišky, takové nejsou vhodné k uložení - užitek z nich je malý. Získávat šišky tlučením velkými palicemi do kmene cedru, či srážet šišky tyčemi přináší poškozování cedru a slabý užitek koncového produktu - cedrového oleje.
Pouze spadlá, zralá cedrová šiška má šedo-fialový odstín a je silně obalena cedrovou pryskyřicí - živicí. Bude potřebovat přibližně týden na to, aby získala své obvyklé hnědavé zbarvení.

Cedrová šiška v tomto čase vydává své vlastní teplo, začíná vysychat a vstřebávat léčivou cedrovou živici. Pokud by jste poseděli na našem lněném pytli naplněném cedrovými šiškami - toto teplo ucítíte. Teplo je možné dobře ucítit jen od takových šišek, které sibiřský cedr sám odevzdává -tedy padaných. Proto není dobré cedrové šišky hned na místě loupat a vybírat z nich ořechy - jak to dělá většina výrobců. Vždyť šiška ještě není "hotová" , proces úplného dozrání není zcela ukončen.
V tuto dobu šiška aktivně "dýchá" a nasává potřebné z okolního prostoru. Není tedy žádoucí její transport do města, musí zůstat tu v tajze, aby do sebe nevstřebala nic špatného. Po sběru je dobré nechat šišku ještě ležet nejméně 3 měsíce, pak se maximálně rozvíjí její energie a síla. Potom je možné šišky oloupat, oříšky vybrat a vyrobit z nich cedrový olej.
Velmi důležité je : šišky nelze sušit horkým vzduchem, vařit či jakýmkoliv jiným způsobem zpracovávat.

Smolnatá cedrová šiška se na příhodném místě může skladovat 9 až 11let, cedrový ořech v ní zůstává v dobré kvalitě. Platí to však jen pro živé šišky, takové, které byly umrtvené sušením horkým vzduchem, ohněm či varem cenné látky nenávratně ztrácejí. Je možné uchovávat i samotné oříšky vyloupané z šišek, avšak po době delší jak 3 měsíce začínají silně ztrácet kvalitu.


Pokud cedrovým šiškám nevytvoříme příhodné skladovací podmínky, rychle se kazí a pokrývají se plísní.Postupně jsme se dozvěděli, že naši moudří předkové ukládali šišky do podkroví svých domů.
Ještě lépe lze ochránit energii cedru uchováním šišek v cedrových skladištích. Takové místo má být chladné a dobře větrané. V roce 2017 jsme tedy udělali další důležitý krok pro kvalitu cedrového oleje a v duchu tradice našich praotců jsme postavili druhý cedrový dům. Dům - sklad pro uchování cedrových šišek.
Zhotovili jsme také lněné, hrubě tkané pytle, kde šišky mohou snadno dýchat - vždyť šiška sama ještě dlouho produkuje teplo. Šišky jsou uchovávané v 2 patře tohoto domu, kde vše je dřevěné a je zaručena optimální ventilace vzduchu. Dům - sklad přiléhá k cedrovému domu, kde se vyrábí cedrový olej. A tak tuto zimu již naše šišky i cedrový ořech v nich odpočívají v ideálních podmínkách.

Vyrobit cedrový olej vysoké kvality je možné jen z takto sbíraných a uchovávaných šišek, vždyť pokud se uvedené podmínky nedodrží, léčivé vlastnosti cedrového oleje prudce klesají. Naše úsilí směřuje k zvyšování síly - kvality cedrového oleje a tím i k zvyšování jeho blahodárných účinků na lidský organismus.

Cedr je vesmír s vlastními pravidly a hodnotami. Síla a obdivuhodné vlastnosti cedru jsou lidem z Tajgy známy po mnohá staletí.

     

Copyright © 2010 Jiří Smutný. Všechna práva vyhrazena.